Noaptea Viflaiemurilor la Vişeu de Sus - un oras intreg la colindatÎn noaptea de Ajun de Crăciun, Primăria şi Consiliul Local, Protopopiatul Ortodox Vișeu și Centrul Cultural-Social au organizat NOAPTEA VIFLAIEMURILOR.

Viflaimul (Viflaiemul – termenul folosit în zonă, ales special pentru a păstra autenticitatea obiceiului) este o formă de teatru religios, o dramă liturgică asimilată de imaginarul colectiv tradițional, ce amintește de Nașterea Mântuitorului. Apar personaje biblice precum Iosif şi Maria, îngerii, magii şi cei trei păstori, cărora li se alătură personaje ca Moartea şi dracii, al căror rol nu este acela de a înfricoșa publicul, ci, dincolo de caracterul spectacular, de a înfricoșa duhurile necurate, făcându-le să se îndepărteze de gospodării şi de întreaga zonă.
12 Viflaiemuri, toate de la bisericile din oraş, s-au întâlnit în intersecțiile principale din centru, etalând costume deosebite şi întrecându-se în interpretarea colindelor străbune. Tot orașul a fost parte a tradiției.

Sub îndrumarea părintelui protopop Mihai Chira și a preoților, sute de tineri, copii și adulți au recreat scena nașterii Mântuitorului, prin intermediul viflaiemurilor de la bisericile: Vișeu de Mijloc, Sfinții Împărați, Valea Râului (3 viflaiemuri), Sfântul Nicolae, Rădeasa, Biserica Bătrână, Valea Scradei, Țipțerai, Tanin, Sfânta Ana.

Citește mai mult pe Graiul.ro