Ansamblul Dumbrava Sibiului a luat fiinţă, în anul 1984, în cadrul Casei de Cultură a Tineretului din Sibiu, continuând, după 1985, sub egida Casei de Cultură a Muni­cipiului Sibiu.

Ansamblul a fost compus de-a lungul timpului de grupuri de dansatori, orchestră de acom­pa­niament plus solişti instrumentişti şi vocali, proveniţi din ansamblurile populare ale întreprinderilor si­biene şi absolvenţi ai cercurilor şi cursurilor de muzică din cadrul cluburilor sau Şcolii Populare de Artă.

În cadrul ansamblului s-au lansat şi afirmat solişti vocali precum Maria Mun­tean, Ionică Olteanu sau Maria Costin, Viorica Babă, Lucica Pătru ori instrumentişti ca Adrian Rezeş (clarinet, saxofon alto), Ioan Mă­runţiel (acordeon), Iosif Gherbe jr. (vioară) şi Sinel Drăgulin (vioară). Ansamblul a colaborat cu interpreţi de muzi­că populară ca Veta Biriş, Nicoleta Voica, Doiniţa şi Ioan Sâmbotin, Dumitru Giurca-Notar, Lucreţia Ciobanu, Vasile Conea, Traian Barbu şi alţii.

Ansamblul “Dumbrava Sibiului” s-a remarcat în turnee în ţară şi străinătate, concertând în țări ca Austria, Germania, Danemarca sau Fran­ţa, (sub egida Casei de Cultură a Tineretului) şi, ca Ansamblu al Casei de Cultură a Municpiului Sibiu, în Turcia, Bulgaria, Franţa, Spania, Canada, Italia, Belgia, Grecia, SUA. Anual, pe litoralul românesc, Ansamblul “Dumbrava Sibiului” a încântat turiştii români şi străini, vreme de cinci ani, la res­taurantul “Popasul Căprioarelor” din Olimp.

În 1996, în timpul unui turneu în Statele Unite, coregraful și directorul ansamblului Dumbrava Sibiului, Ioan Oltean, decide să rămână în SUA, unde majoritatea mem­brilor ansamblului decit de asemenea să se stabilească. Activitatea culturală a ansamblului a continuat alături de comunitatea română din zona Atlanta/ Georgia sub denumirea de Ansamblu Folcloric “Rapsodia”.

Sursă: Tribuna.ro