Ansamblul Dumbrava Sibiului a luat fiinţă, în anul 1984, în cadrul Casei de Cultură a Tineretului din Sibiu, continuând, după 1985, sub egida Casei de Cultură a Municipiului Sibiu.
Ansamblul a fost compus de-a lungul timpului de grupuri de dansatori, orchestră de acompaniament plus solişti instrumentişti şi vocali, proveniţi din ansamblurile populare ale întreprinderilor sibiene şi absolvenţi ai cercurilor şi cursurilor de muzică din cadrul cluburilor sau Şcolii Populare de Artă.
În cadrul ansamblului s-au lansat şi afirmat solişti vocali precum Maria Muntean, Ionică Olteanu sau Maria Costin, Viorica Babă, Lucica Pătru ori instrumentişti ca Adrian Rezeş (clarinet, saxofon alto), Ioan Mărunţiel (acordeon), Iosif Gherbe jr. (vioară) şi Sinel Drăgulin (vioară). Ansamblul a colaborat cu interpreţi de muzică populară ca Veta Biriş, Nicoleta Voica, Doiniţa şi Ioan Sâmbotin, Dumitru Giurca-Notar, Lucreţia Ciobanu, Vasile Conea, Traian Barbu şi alţii.
Ansamblul “Dumbrava Sibiului” s-a remarcat în turnee în ţară şi străinătate, concertând în țări ca Austria, Germania, Danemarca sau Franţa, (sub egida Casei de Cultură a Tineretului) şi, ca Ansamblu al Casei de Cultură a Municpiului Sibiu, în Turcia, Bulgaria, Franţa, Spania, Canada, Italia, Belgia, Grecia, SUA. Anual, pe litoralul românesc, Ansamblul “Dumbrava Sibiului” a încântat turiştii români şi străini, vreme de cinci ani, la restaurantul “Popasul Căprioarelor” din Olimp.
În 1996, în timpul unui turneu în Statele Unite, coregraful și directorul ansamblului Dumbrava Sibiului, Ioan Oltean, decide să rămână în SUA, unde majoritatea membrilor ansamblului decit de asemenea să se stabilească. Activitatea culturală a ansamblului a continuat alături de comunitatea română din zona Atlanta/ Georgia sub denumirea de Ansamblu Folcloric “Rapsodia”.
Sursă: Tribuna.ro