Filofteia Lăcătușu (Daju) s-a născut la data de 7 iunie 1947 în satul Dealu Roșu, comuna Alunu, județul Vâlcea.
Filofteia Lăcătușu a cântat de mică alături de bunicul său, Vasile Gogenete, iar, la vârsta de 14 ani, după ce a absolvit Şcoala gimnazială din Alunu, a fost cooptată în taraful unui lăutar renumit, Nelică Popescu, cel mai faimos rapsod popular din zona Horezului, Alimpeştiului şi Roşiei de Amaradia.
Repertoriul Filofteiei se compunea în special din baladele, doinele şi cântecele locului, culese de la bunicul Gogenete, de la tatăl Victor Daju, iar acum, și de la maestrul Nelică Popescu. Copila era fascinată şi de cântecele Privighetorii naţiei româneşti, Maria Lătăreţu, şi aproape de fiecare dată, când avea ocazia, cânta cu mult curaj şi talent creaţii minunate, cum sunt:
- Voi, voi, voi, mândrelor, voi,
- Tu, mamă, când m-ai făcut,
- În pădure la Stroieşti,
- Trei în lume nu se poate,
- Ce-ai în gură, Mărioară?
- Teiule, frunză rotată.
Succesul Filofteiei Lăcătuşu a atras atenţia lui Gelu Barabancea, dirijorul Ansamblului Artistic „Doina Gorjului“, instituţie înfiinţată în anul 1968, astfel că într-o seară, după un spectacol al gorjenilor la Râmnicu-Vâlcea, maestrul Barabancea i-a cerut să vină la Târgu-Jiu şi să lucreze împreună.
Ea a activat la Orchestra „Doina Gorjului” din 1969 până la 4 martie 1977, evoluând sub bagheta dirijorilor Gelu Barabancea și Stelian Ghiocel și efectuând turnee atât în țară, cât și în străinătate.
Între anii 1974-1976, Filofteia Lăcătuşu devine noul star al cântecului gorjenesc. Aceasta reuşeşte să se afirme, cu toate că omul care avea merite incontestabile în creşterea ei artistică, dirijorul Gelu Barabancea, a murit în anul 1973, la doar 42 de ani.
4 martie 1977 a fost ultima zi din viaţa Filofteiei Lăcătuşu. Tânăra cântăreaţă, care călca pe urmele Mariei Lătăreţu a avut neşansa să se afle în Bucureşti în ziua devastatorulu cutremur din anul 1977.
Filofteia Lăcătuşu a fost înmormântată alături de alesul inimii sale. Tragica dispariţie a marii artiste gorjene, la nici 30 de ani împliniţi, i-a îndurerat profund pe gorjeni şi pe nenumăraţii săi admiratori din întreaga ţară. A fost înmormântată în cimitirul din satul Suseni, din comuna Runcu.
Discografia Filofteiei Lăcătușu însumează apariții discografice (discuri, benzi de magnetofon și CD-uri) ce conțin înregistrări efectuate în perioada 1970 – 1977, la casa de discuri Electrecord, Televiziunea Română și Radio România.
Primele cântece ale artistei au fost înregistrate în 1970, alături de orchestra Ansamblului Doina Gorjului, dirijată de Gelu Barabancea, și conținea piesele:
- Neică plaiul tău gorjean,
- Am primit de la neicuța vești,
- Și de-o fi cândva să mor.
După o muncă de aproape o jumătate de an, în 1975, a înregistrat la „Electrecord” ce-l de-al doilea său disc, pe format mare, intitulat sugestiv pentru aceste frumoase plaiuri: „Jiule, pe malul tău”.
El conţine 11 cântece de mare sensibilitate artistică, dintre care la loc de cinste se situează celebrele:
- Ascultă, gorjanule,
- Am auzit o minciună,
- Măi neicuţă, nu uita,
- Gorjule, iubitul meu.
În memoria regretatei artiste Filofteiei Lăcătușu, începând cu anul 2013, la Horezu, are loc Festivalului Naţional de Folclor al Copiilor ,,Filofteia Lăcătuşu”.