Tocanita ardeleneasca de porcÎn Ardeal untura e la loc de cinste și dă savoare bucatelor așa cum nimic altceva nu dă. Amestecul de arome este o bucurie și o surpriză chiar și pentru cele mai pretențioase gusturi.

Tocănița ardelenească de porc este o mâncare foarte îndrăgita în țara noastră pentru că este ușor de făcut și extrem de gustoasă. Cum fiecare regiune are specificul ei, în Transilvania diferența o face untura de porc și boiaua folosite din plin. Chimenul dă o ușoară iuțeală mâncării și va încurajăm să-l folosiți dacă vă plac gusturile picante.

Ingrediente:

  • 1,5 kg carne de porc
  • 1 – 2 linguri de untură de porc
  • 3 cepe
  • 2 linguri pastă de tomate
  • 1 lingură boia dulce
  • 1 foaie dafin
  • 1 lingură pătrunjel tocat
  • 1 lingură faină
  • 1 linguriță rasă de chimen măcinat (opțional, pentru un gust picant)
  • sare și piper după gust.

Ceapa se taie peștisori și se călește într-o cratiță cu cele 2 linguri de untură. Carnea tăiată în bucăți potrivite se trece prin faină, se scutură de făină în exces și se adaugă în cratiță, peste ceapă. Bucățile se rumenesc bine la foc iute, după care se adaugă boiaua și chimenul.

Se stinge totul cu pastă de tomate dizolvată în apă cât să acopere carnea și ceapa din cratiță. Vasul se acopera și se fierbe totul la foc mic aproape o oră sau până când se pătrunde toată carnea, iar sosul este legat. Dacă sosul este prea gros, se mai adaugă apă și se mai fierbe puțin.

Tocăniță ardelenească se poate servi cu o mămăligă calda și ca aperitiv un pahar de pălincă.

Poftă bună!