Târgul Lemnarilor este un eveniment important pentru întreaga zonă a Munților Apuseni.
În fiecare an, încă din 1995, moții își promovează viața cu obiceiurile și tradițiile lor, în special artele meșteșugărești, pentru care materia de lucru este lemnul.
Evenimentul de la Horea, ajuns anul acesta la cea de-a XXII-a ediție, este organizat de către Primăria și Consiliul Local Horea, Consiliul Județean Alba, Centrul de Cultură Augustin Bena Alba, Societatea Cultural Patriotică Avram Iancu și Arhiepiscopia Ortodoxă Alba Iulia în perioada, 26-27 august 2017.
Pe lângă manifestările din alți ani, cum sunt spectacolele folclorice, parada populară, concursurile între cei mai buni meșteri lemnari, expoziţiile de gastronomie sau ale meşterilor populari şi silvicultorilor, în acest an organizatorii au inclus în program o promovare a drumului DN1R sau Trans-Ursoaia precum și o slujbă de sfințire a căsuțelor tradiționale recent amenajate în piața din centrul comunei Horea.
Anual se desfășoară concursul Cel mai bun lemnar, un concurs în cadrul căruia meșterii lemnari au șansa de a-și dezvălui talentul în arta lemnului prin aruncarea cu toporul, cioplitul de grinzi, tăiatul cu custura, fierăstrăul şi securea, ridicarea buşteanului de peste 400 de kg.
De asemenea, nu lipsesc de la Târgul Lemnarilor preparatele produse tradiționale ce urmează a fi degustate de către vizitatori, printre cele mai cautate produse tradiționale fiind balmoș moțesc.
În acest an vor urca pe scena la Târgul Lemnarilor artiștii și ansamblurile folclorice:
- Ciprian și Mihaela Istrate cu grupul instrumental ”Ceteraș de pe câmpie”,
- Ionică Ardelean,
- Ancuța Olar,
- Simona Mateș,
- Dorel Banci,
- Ioana Stan,
- Ioana Petrean,
- Formația de fluierași din Șugag,
- Formația de fluierași din Jina,
- Ansamblul artistic „Augustin Bena” al județului Alba,
- Ansamblul artistic „Arieșul„ din Câmpeni, dirijor prof. Gheorghe Bădău,
- Ansamblul ”Păstrătorii tradițiilor românești„ Covasînț – Arad,
- Ansamblul ”Măgura” Călățele Taraful ”Moțul” din Horea.