Târgul de fete - Muntele GăinaCentrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj, instituție de cultură aflată în subordinea forului administrativ județean, va reprezenta județul Cluj la Târgul de Fete de pe Muntele Găina, prin intermediul unui grup instrumental din cadrul Orchestrei Profesioniste „Cununa Transilvană”. Tot cu acest prilej vor evolua și membrii Ansamblului „Măgura Călăţele” care vor pune în scenă jocuri moțești, aceștia fiind însoțiți de interpreta de muzică populară Adriana Irimieș, alături de tulnicăresele din comuna clujeană Beliș.

Târgul de Fete de pe Muntele Găina, una dintre cele mai importante sărbători ale moților care are loc de peste 200 de ani în județul Alba, se va desfășura în zilele de sâmbătă 22 și duminică 23 iulie a.c. Spectatorii se vor putea bucura de un program divers, din care nu vor lipsi expoziții ale meșterilor populari și spectacole folclorice susținute de interpreți și ansambluri din mai multe zone ale țării ca: Arieșul din Cîmpeni, Brădeana din Sohodol, Tradiții Uiorene din Ocna Murel, Augustin Bena din Alba, Urmașii Magherilor din Albeni, Doina Mureșului din Arad, Floarea Barcăului din Marghita și Bihor din Cluj și soliștii vocali Dumitru Fărcaș, Roxana Reche, Nicolae Pluta, Floricica Moga, Nicolae Tuhuț, Dorina Narița, Maria Filimon și Cătălin Hașa.

Evenimentul are loc pe un platou montan la o altitudine de 1467 de metri, această manifestare fiind menționată prima dată în documente în anul 1816. Aici se adunau locuitorii din Munții Apuseni pentru a face schimb de produse dar era și un prilej pentru întâlnirea și căsătoria tinerilor din zone îndepărtate. În zilele noastre, Târgul de Fete de la Găina s-a transformat într-o importantă sărbătoare folclorică.

Începând din anul 2006 Târgul de Fete de pe Muntele Găina este marcă înregistrată a Consiliului Județean Alba și are ca slogan îndemnul: „Hai pe Muntele Găina, hai pe muntele dragostei!”.