Cadouri de Moș Nicolae“Inima lui era o mare în care se revărsau toate lacrimile pământului”, spunea Părintele Arsenie Boca despre Sfântul Ierarh Nicolae.

Ziua de 6 decembrie cunoscută ca ziua Sfântului Nicolae, Sân-Nicoară sau Sânmicoară este ziua în care-l sărbătorim pe cel de-al doilea sfânt zămislit de Dumnezeu. Se spune că el păzește soarele care încearcă să se strecoare pe lângă el pentru a ajunge la tărâmurile de miazănoapte pentru a lăsa lumea fără căldură și fără lumină.

Sfântul Nicolae este milos față de cei amărâți, prigoniți de sărăcie, față de văduve și orfani, el aducând daruri de bani tuturor celor oropsiți. El dăruiește noroc și prilej de măritiș fetelor sărmane. În unele zone, se spune că Sfântul Nicolae azvârle pe fereastră câte trei pungi cu galbeni în odăile fetelor sărace, nemăritate încă.

De Sfântul Nicolae, dracii pătrund în mori și îi aruncă pe morari în ape sau dau prilej la stricăciuni în moară. Pentru a ține departe diavolii, se făceau slujbe și praznice de sfințire ale morilor. În această zi este obligatoriu să respectăm cu sfințenie tradițiile și obiceiurile din bătrâni pentru a avea spor în tot ceea ce vom face la anul. Astfel, Sfântul Nicolae se serbează pentru a cere ajutor pentru vindecarea bolilor, se fac praznice pentru morții care au murit brusc și se spun rugăciuni pentru fetele care nu au noroc în dragoste.

În zona rurală din Moldova, în ziua de Sfântul Nicolae, feciorii se organizează în cete, își aleg gazda în casa căreia repetițiile pentru colinda de Crăciun și de Anul Nou vor avea loc. În alte regiuni fetele se adună în ajunul sărbătorii pentru a face plăcinte, iar seara, la ora nouă fix, flăcăii năvălesc peste ele și încep a petrece. În satele dobrogene și cele dunărene, Sfântul Nicolae este ocrotitor al marinarilor și al pescarilor, fiind invocat de multe ori în apropierea unei primejdii. Un obicei asemănător este practicat și de pescarii din apele repezi de munte (mai ales din Bucovina), care-l vad pe Sfânt ca fiind cel ce-i ocrotește de înec.

În Transilvania, Moș Nicolae este cel mai popular sfânt din Ardeal. În popor se mai spune că iarna începe odată cu sărbătoarea de Moș Nicolae, care, bătrân fiind, își scutură barba aducând astfel prima zăpadă. Potrivit culturii populare, dacă Moș Nicolae vine pe un cal alb, iar Sfântul Ioan pe un cal negru se spune că se întoarce iarna.

În mod tradițional, în noaptea spre 6 decembrie, copiii primesc daruri sub formă de bomboane, prăjituri, mere, colaci și nuci. În ajunul zilei de Sfântul Nicolae, copiii își pun ghetuțele lustruite la ușă pentru ca Moșul să le umple cu daruri. Înainte, copiii din mănăstiri agățau șosetele la ușă cu scrisori pentru Sfântul Nicolae în care se lăudau cât de cuminți au fost.

În lumea populară, sărbătoarea prefigurează victoria binelui asupra răului și a luminii asupra întunericului, astfel că în părțile Bucovinei se crede că Sân Nicoară poate fi văzut în noaptea de Anul Nou, când cerurile se deschid de trei ori. Dacă la Sfântul Andrei se punea la încolțit grâul pentru a vedea cum va fi anul care vine, de Sfântul Nicolae se pun în apă crenguțe de pomi fructiferi, pentru ca acestea să înflorească, dovada iertării greșelilor, după cum spun tradițiile populare.