Reteta SocataSocata rămâne una dintre băuturile preferate ale românilor, ce marchiază începutul verii. Gustul ei răcoritor și aroma proaspătă ne duc mereu cu gândul la diminețile însorite de vară, alături de bunici. Vă invităm să o încercați și să o savurați.

Rețeta de socată: ingredient

  • 10-12 flori de soc (se pot adăuga și mai multe dacă doriți să fie mai concentrat),
  • 1 kg de zahăr (se poate înlocui cu miere),
  • 2-3 lămâi mari,
  • 8 litri de apă rece,
  • un borcan de 10 litri.

Pentru socată avem nevoie de flori de soc curate, înflorite și culese pe soare. Rupeți tulpina și lăsați doar florile. Mai trebuie lămâi spălate cu apă caldă (pot fi și curățate pentru a îndepărta stratul ceros de deasupra și pentru a evita ca socata să devină amară). Dacă nu dorim să punem bucăți întregi de lămâie, putem pune doar sucul lor. De obicei, dacă punem două lămâi, una o tăiem felii și o punem în borcan lângă soc, iar de la cealaltă punem doar sucul. Mai punem apă și zahăr după gust.

Cantitățile de soc, apă, lămâie și zahăr diferă în funcție de cantitatea pe care dorim să o producem.

O lăsăm la macerat câteva zile, amestecând-o de două ori pe zi. Când considerăm că a ajuns la aciditatea dorită, o strecurăm și o punem la frigider.

Se servește rece.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here