Mucenici Moldovenesti cu aluat de cozonacZiua de 9 martie deși cade întotdeauna în postul Paștelui am decis să vă prezentăm o variantă de Mucenici Moldovenești cu aluat de cozonac în care am pus ouă și lapte, foarte asemănător cu aluatul de cozonac.

Este o rețeta extrem de gustoasă pe care o puteți prepara nu numai de Mucenici ci oricând doriți un desert gustos și hrănitor.

Ingrediente Mucenici Moldovenești (pentru două tăvi):

  • 1 kg faină;
  • 150 g zahăr;
  • 4 ouă, plus încă un ou pentru uns;
  • 400 ml lapte;
  • 100 ml ulei;
  • O linguriță sare;
  • Drojdie – 50 g drojdie proaspătă sau 2 plicuri drojdie uscată;
  • Coajă lămâie;
  • Miere pentru uns;
  • Nucă măcinată.

Pentru sirop:

  • 500 ml apă,
  • 250 g zahăr,
  • arome (zahăr vanilat, coajă portocală, esență rom);

Mod de preparare Mucenici Moldovenești:

Într-un bol încăpător se amestecă ingredientele uscate: făina, sarea, zahărul și drojdia. Se adaugă în mijlocul compoziției ouăle bătute, laptele călduț și coaja de lămâie, apoi se încorporează, încet ingredientele uscate, până când compoziția se omogenizează. Dacă aluatul este lipicios, se mai poate adăuga un pic de făină.

Aluatul se frământă minim 10-15 minute, adăugând treptat uleiul încălzit. (În cazul în care se folosește drojdie proaspătă, aceasta se dizolvă în laptele călduț și apoi se adaugă în compoziție).

Ați încercat rețeta de Rețetă de Alivanca Moldovenească?

Se obtine un aluat elastic, care nu se lipește de mâini; se lasă să crească într-un bol acoperit cu un șervet curat sau cu folie alimentară, într-un loc călduț și ferit de umezeală.

După circa o oră aluatul de mucenici își dublează volumul și este gata de modelat.

Se formează bile din aluat, care se rulează apoi pe planșeta pudrată cu puțină făină până se formeaza bastonașe de grosime uniformă, împletindu-se apoi sub formă de 8. Aveți grijă sa nu împletiți foarte strâns, mucenicii vor crește destul de mult și riscați să nu-și mai păstreze forma.

Mucenicii se așează apoi pe o tavă acoperită cu hârtie de copt, se mai lasă să crească 10-15 min, după care se ung cu ou bătut. Se coc apoi în cuptorul preîncălzit la 170 grade 30-40 minute, până se rumenesc frumos.

Între timp se prepară siropul: zahărul și apa se pun la fiert până când scade puțin, apoi adăugăm coaja de portocală și aromele. Se lasă la răcit.

Mucenicii se însiropează atunci când sunt aproape reci, altfel se vor înmuia prea tare și se vor rupe. Folosim o pensulă pentru a unge cu miere mucenicii, apoi îi pudrăm cu nucă.

Poftă bună!