Ramona Fabian s-a născut pe 2 iunie 1979 la Târgu Mureș. Atrasă de muzică, se face remarcată la 12 ani, în clasa a VI-a, când urcă pe scenă în cadrul unei serbări de Crăciun.
La 15 ani, Ramona Fabian devine solistă a ansamblului Fântânița, iar un an mai târziu intră în ansamblul Șireagu din Târgu Mureș cu care v-a colabora următorii 10 ani, având o adevărată activitate artistică: înregistrări, turnee și spectacole. În perioada 1994-1998 participă an de an la Concursul Județean de Cântece și Dansuri Populare, unde obține locul I.
Ramona Fabian a debutat la Televiziunea Română în 1997 în emisiunea D-nei Niculina Merceanu și, în același an, înregistrează cântece noi la Radio Târgu Mureș.
Perioada 2002 – 2009 este una plină, pe lângă un turneu în Italia cu ansamblul Șireagu în 2002, Ramona Fabian participă în calitate de concurent sau de invitat la numeroase festivaluri: Festivalul de muzică populară „Românii de pretutindeni” – Turnu Severin, Festivalul de folclor „Flori de pe Mureș”, „Floarea din gradină”, Festivalul „Strugurele de aur” de la Jidvei, dar și o colaborare intensă cu Televiziunea Română (Mărioara Murărescu, Niculina Merceanu, Maria Tănase Marin, etc.)
În anul 2009, Ramona Fabian obține Marele Premiu și Diploma de Excelență la ediția jubiliară a Festivalului bistrițean “De Ispas la Năsăud” moment care încununează încheierea unei etape din viața artistică, aceea de participare la concursuri.
Melodiile artistei au sursa și rădăcinile în autenticitatea folclorului mureșean, fiind adaptate calităților ei vocale și lipite de sufletul și inima artistei. Cel mai drag cântec rămâne cel care a făcut-o cunoscută publicului: “Sacfiuț din poarta noastră“.
Asemeni altor mari artiști, Ramona Fabian ne-a părăsit mult prea devreme, la doar 34 de ani, în urma unui grav accident de circulație.
Melodiile din repertoriul artistei Ramona Fabian au rădăcini în folclorul mureșean, adaptate calităților vocale dar și personalității acesteia, textele fiind alese astfel încât să o reprezinte.
Emanând un optimism puternic, artista putea să transforme orice supărare în veselie, în motiv de bună dispoziție: “Așa sunt si eu, îmi place să transform în umor orice secvență din viață, care ne aduce mâhnire și supărări”… susținea Ramona Fabian.
Discografia artistei conține trei albume, doua lansate în anul 2010 (Din țara Ardealului, acompaniament asigurat de maestrul Ovidiu Barteș și respectiv albmul de colinde tradiționale românești La tăt omu’ de Crăciun, ce conține și un moment special cu Florin Piersic) și albumul Atâta-mi place cântatu (acompaniament asigurat de orchestra Lăutarii de la Chișinău condusă de Nicolae Botgros).
Purtata Din țara Ardealului deschidea toate spectacolele artistei Ramona Fabian, în semn de respect si iubire pentru locul natal, însă cea mai apreciată melodie rămâne Sacfiuț din poarta noastră.
Albumul de folclor ,,Atâta-mi place cântatu’” conține piesele:
- Atâta-mi place cântatu`
- De ce fug mamă la tine
- Tăt mereu mi jăbu` gol
- S-o pus alții să-mpărțească
- Caru’ cu muieri stricate
- Aseară ș-alată sară
- Ne-o călcat țara străinii
- Tăt așa zâce doru`
- Blestem cu nume de floare
- Cate dușmănițe am
- Am draguțu` cât un goz
- Ai vrut dor să mă omori