Rețeta de astăzi este una specială și specifică zilei de 9 martie când conform tradiției de secole este sărbătoarea Sfinților 40 de Mucenici de la Sevastia. În această zi gospodinele de pretutindeni pregătesc mucenici.

În mod tradițonal rețeta de mucenici moldovenești se pregătește dintr-un aluat de post, atunci când 9 martie cade în postul Sfintelor Paști dar, în unii ani se pot pregăti din aluat de frupt, adică aluat de cozonac. Pentru că în acest an, 9 martie este o zi de post și pentru că noi iubim tradiția, iată rețeta mucenicilor moldovenești:

Ingrediente pentru aluat:

  • 500 g făină
  • drojdie
  • 120 ml apă caldă
  • 150 g zahăr tos
  • ulei
  • sare

Ingrediente pentru sirop:

  • 300 ml apă
  • 1 plic zahăr vanilat
  • 1 esență de rom sau apă de trandafiri
  • 150 g zahăr tos
  • coajă de lămâie

Ingrediente folosite după coacere:

  • miere
  • miez de nucă măcinat

Cum se pregătesc Mucenicii Moldovenești

Prima oară se pregătește siropul. Punem într-un vas 300 ml apă, adăugăm 150 g zahar tos, esență de rom sau apă de trandafiri și le lăsăm la fiert până obținem un sirop. Siropul îl lăsăm la răcit, apoi adăugăm coaja unei lămâi dată pe răzătoare.

Într-un castron încăpător cernem făina, iar în mijlocul făinii adăugăm drojdia, zahărul tos, sarea, apa și începem să frământăm compoziția timp de 20 minute. Lăsăm aluatul în castron, îl acoperim cu un prosop și îl punem la dospit într-un loc cald, vreme de 45 minute.

Din aluatul dospit se modelează opturi de mărime potrivită și se lasă să crească. Înainte ca mucenicii să fie introduși în cuptor, trebuie să-i ungem cu o pensulă înmuiată în apa în care am dizolvat un plic de zahăr vanilat.

Dupa ce i-am uns, îi dam la cuptor. Când sunt îndeajuns de rumeni, scoatem mucenicii din cuptor și îi afundăm unul cate unul, în siropul aromat. După ce îi insiropăm, îi ungem cu miere și presărăm peste ei nucă măcinată.

Poftă bună!