Marin Teodorescu – cunoscut mai bine sub numele de Zavaidoc (porecla dobândită în armată de la comandantul Traian Moșoiu) – sa născut la 8 martie 1896, Pitești. A fost cel mai mare cântăreț român de muzică populară românească și de romanțe din perioada interbelică.
Zavaidoc primește primele îndrumări muzicale de la tatăl său, lăutar, viorist și țambalagiu, Tănase Teodorescu, care-i cumpără prima chitară. La vârsta de 13 ani tatăl său moare, astfel că începe să cânte într-o mică formație cu frații săi, denumită Frații Teodorescu: Vasile – vioară, Zoe – armonică, Zavaidoc – chitară și voce.
În data de 3 octombrie 1916 este luat în armată și participă la Primul Război Mondial făcând parte din echipele artistice ale armatei care au susținut concerte și spectacole prin spitale. Astfel are ocazia să cânte răniților pe linia frontului din Moldova și să evolueze alături de cântăreața Elena Zamora, taraful lui Fănică Luca și de compozitorul George Enescu, cel care recunoaște talentul şi virtuozitatea lui Zavaidoc.
În perioada 1918-1920 Zavaidoc se stabilește în București unde primește lecții de canto de la profesorul Dimitrie Cutavas, apoi de la tenorul Operei Române Dumitru Mihăilescu-Toscani și, ulterior, bucurându-se chiar de îndrumarea baritonului Petre Ștefănescu-Goangă.
Zavaidoc semnează primul contract cu casa de discuri Columbia Records în 1926, înregistrând o serie de șase melodii imprimate pe trei discuri. Rămâne fidel acestei case de discuri, reînnoindu-și anual contractele de colaborare și înregistrând de-a lungul carierei sale aproape 60 de discuri.
Zavaidoc participă alături de orchestra lui Grigoraș Dinicu la Expoziția Internațională de la Paris, din 1937, însoțind delegația românească. Face senzație aici, în Cartierul Latin, la restaurantul românesc condus de George Botez – fratele renumitului diseur Titi Botez.
Zavaidoc a murit la 13 ianuarie 1945 și a fost înmormântat la Mănăstirea Cernica.
Începând cu 2006, timp de trei zile, în fiecare lună noiembrie, Primăria Municipiului Pitești, prin Centrul Cultural, organizează Festivalul Național de Muzică Lăutărească – Zavaidoc.
Zavaidoc a colaborat de-a lungul carierei artistice doar cu casa de discuri Columbia Records, înregistrările acestuia fiind doar pe discuri de gramofon. Aceste înregistrări au fost preluate și de alte case de discuri și reeditate pe diverse viniluri, compact discuri etc.
Se spune că a scos peste 300 de discuri. Acestea cuprind şlagăre precum:
- De când m-a aflat mulţimea,
- Dragostea e ca o râie,
- Foaie verde spic de grâu,
- Mărie şi Mărioară,
- Pe deal,
- Cântec al lui Zavaidoc.
Se spune că restaurantele bucureștene se băteau pentru el, dar și concurența vremii era dură: Cristian Vasile, Jean Moscopol, Maria Tănase, Titi Botez, Gion, Dorel Livianu, Mia Braia ori Petre Alexandru.
Electrecord a scos pe piață, în 2012, un compact disc cu 26 de melodii ale lui Zavaidoc, dintre care amintim:
1. Iarba verde din zăvoi
2. Ionică, Ionel
3. Du-te neică să te duci
4. Și aseară fusei la una
5. Foaie verde foi mărunte
6. Mărioară de la Gorj
7. Murguleț, căluțul meu
8. Foaie verde sălcioară
9. Mai vino seara pe la noi
10. Zumbalai, zumbalai meștere.