Teatrul Excelsior


Excelsior a fost înfiinţat la 1 aprilie 1990, actul de naştere fiindu-i semnat de ministrul Culturii de atunci, cărturarul Andrei Pleşu. „…Ştiu bine că nu meritul meu a fost atunci când s-a înfiinţat teatrul. A fost, în primul rând, meritul maestrului Ion Lucian şi a fost meritul împrejurărilor. Eram ministrul Culturii într-un moment în care nimeni nu se ocupa de cultură şi am făcut ce am vrut…”, spunea Andrei Pleşu pe data de 1 aprilie 2015, la cea de-a 25-a aniversare a Teatrului Excelsior.

Lui Ion Lucian, fondatorul şi animatorul acestei instituţii, i-au stat alături atunci, în 1990, Daniela Anencov, Genoveva Preda, Paula Sorescu, Victor Radovici, Vasile Menzel, toţi fiind implicaţi în primul proiect al Teatrului Excelsior – „Nu treziţi un copil care visează” de Eugène Ionesco. Au urmat multe spectacole ce le-au prilejuit spectatorilor bucuria să viseze, să asculte poveşti.

În mai 2011, Excelsior intra într-un spaţiu nou cu o suprafaţă de aproximativ 600 metri pătraţi (trei etaje); capacitatea sălii de spectacol este de 180 de locuri, existând loje şi balcon; teatrul a fost construit conform cerinţelor moderne în imobilul înălţat pe locul vechii clădiri din strada Academiei nr. 28. La niciun an de la dezvelirea siglei Teatrului Excelsior, Ion Lucian, cel care a condus instituţia timp de 22 de ani, luptându-se ca aceasta să aibă propria casă, părăsea lumea noastră şi pleca pe alt tărâm.

La spectacolul de gală, organizat cu prilejul împlinirii a 25 de ani de la înfiinţare, a fost conferit titlul de Societar de Onoare al Teatrului Excelsior:

In memoriamIon Lucian, director fondator, actor şi regizor, Victor Radovici, actor şi director adjunct, Roxana Stoian, contabil-şef.

De asemenea, au devenit Societari de Onoare actorii Daniela Anencov, Genoveva Preda, Paula Sorescu-Lucian (care a plecat dintre noi în martie 2016), Vasile Menzel, precum și secretarul literar Gabriela Blebea, muzicianul Nicu Alifantis, impresarul Aurel Mitran şi filosoful Andrei Pleşu, ministrul Culturii în 1990, când s-a născut Excelsior.

Address
Str. Academiei 28, sector 1

Loading Map....

Upcoming Events

  • No events in this location