Sala Thalia – Sibiu


Sala Thalia - SibiuClădirea a fost ridicată în anul 1787 de Martin Hochmeister inițiatorul primei librării din România, construcția fiind o adevărată bijuterie arhitecturală și totodată un edificiu cultural de o importanță națională.

Sala Thalia a fost înălțată într-un an de zile astfel că în luna iunie 1788 a avut loc primul spectacol, devenind primul teatru de pe actualul teritoriu al României.

De-a lungul timpului pe scenă sălii Thalia au urcat personalități celebre din lumea culturală românească în frunte cu George Enescu și Mihai Eminescu. Poetul a fost sufleur într-o piesă jucată de trupa lui Mihai Pascaly într-o « excursie de propagandă artistică și națională prin Ardeal » în 1867.  A fost prima dată când se juca în limba română.

Presa vremii relatează că s-a jucat tot timpul cu casa închisă la unele reprezentații fiind prezente atât oficialitățile orașului dar și foarte mulți spectatori din satele românești din împrejurimile Sibiului.

În anul 1865, orașul cumpăra clădirea de la moștenitorii lui Hochmeister, denumirea schimbându-se în “Teatrul Municipal”.

Clădirea a fost transformată complet și inaugurată în 1954 sub denumirea Clubul Uzinelor Independența cu cinematograf.

În 1990, Consiliul Județean Sibiu a început reconstrucția clădirii actuale care respectă întru totul arhitectura teatrului așa cum era el în plină glorie. Lucrările s-au finalizat în anul 2004, an din care sala servește ca sediu al Filarmonicii de Stat din Sibiu.

Address
Strada Cetății 3-5, 550160

Loading Map....

Upcoming Events

  • No events in this location