Centrul Cultural Reduta – Brașov


Samuel Abraham, construia prima sală de spectacole la Brașov, “Reduta”, în 1794, destinată atât balurilor cât și spectacolelor de teatru și muzică. În primul său concert, Societatea Filarmonica brașoveană a prezentat, în data de 6 mai 1878, Uvertura la opera “Flautul fermecat” de Mozart și Simfonia a VI-a de Beethoven, sub bagheta lui Anton Brandner, considerat fondatorul și primul dirijor al acestei Societăți.

A purtat numele de “Reduta” după o vestită sală din Viena. Noua “Reduta”, sau Casa de Concerte, a fost construită după planurile inginerului orașului Christian Kertsch, în stilul baroc cu elemente rococo. Pe fațadă, în stilul renașterii italiene se află busturile lui Wagner, Schumann, Mozart și Beethoven, alături de cele ale lui Goethe, Schiller, Shakespeare.

Marele compozitor George Enescu afirma într-un interviu, acordat după concertul susținut cu orchestra Societății Filarmonice din Brașov : “… la sași am descoperit o cultură muzicală uimitoare, extraordinară. Așa, la Brașov, ei au o merituoasă orchestră simfonică”.

În 1948, clădirea a fost dată în folosință Teatrului de Stat, până în martie 1959. Din acest an a fost transferată Palatului Culturii, care, în prezent, poartă numele de Centrul Cultural “Reduta”.

Complet renovată şi modernizată între 1997-2004, clădirea Centrului Cultural “Reduta” este una dintre cele mai elegante și atractive așezăminte culturale din țară. Centrul Cultural „Reduta” Brașov dispune de o sală de spectacole cu un număr de 370 de locuri, dotată cu sisteme de sonorizare și iluminare moderne, destinată spectacolelor de teatru, muzică, dans, cât și pentru conferințe și lansări de carte sau diverse activități educative.

Centrul Cultural “Reduta” și-a confirmat și diversificat în prezent principalele strategii culturale, punând accent pe calitatea actului artistic. O serie de evenimente culturale de prestigiu – Festivalul “Liszt200”, “Marile Serate Muzicale”, “Săptămâna Comediei”, Dracula Film Festival Horror & Fantasy, World Music Festival, Brașov International Film Festival (BIFF), One World România, Festivalul Internațional de Folclor „Garofița Pietrei Craiului”, Congresul Internațional de Numismatică „Împreună într-o Europă unită”, Festivalul de teatru amator A.M. Actor, Crăciunul Stelelor, etc., au întrunit nume celebre ale artei interpretative românești și internaționale în concerte camerale și simfonice, spectacole de teatru, ale artiștilor plastici contemporani în expoziții, dar și ale personalităților culturale în simpozioane și conferințe.

Toate aceste ’’întâlniri’’ în sfera artistică, conferă acestei noi și vechi în același timp instituții, un puls de modernitate și un loc binemeritat în rândul centrelor culturale importante pe plan național și internațional.

Sursă: Centrul Cultural Reduta

Address
Str. Apollonia Hirscher, nr. 8

Loading Map....

Upcoming Events

  • No events in this location