Centrul Cultural Municipal George Coșbuc – Bistrița


Clădirea construită în 1896 este situată pe str. Albert Berger la nr. 10, figurează pe Lista Monumentelor Istorice din anul 2004, și face parte din ansamblul protejat al orașului. Date exacte de la începutul construirii acestei instituții culturale nu pot fi precizate concret, deoarece documente care ar proba acest lucru sunt greu de găsit.

O ilustrata din 1907, provenita din colecția personala a regretatului profesor Oscar Scrabel, care prezintă o ipostaza a clădirii pe axa nord-sud, are inserat în partea sa superioara un text din care se deduce „aniversarea a 25 de ani de la inaugurarea Uniunii Meseriașilor din Bistrița, respectiv 21 aprilie 1907.

Clădirea, realizată după planurile arhitectului vienez Peter Paul Brang, pe trei niveluri (S+P+1) de plan dreptunghiular compact, este amplasată pe șanțul fortificației medievale în vecinătatea fostei Portițe a Broaștelor, pe o parcelă cu axul lung paralel cu zidul de incintă. Fortificația medievală a început să fie demolată din anul 1864.

Instituția este organizatoarea și inițiatoarea unor festivaluri naționale și internaționale între care menționam o parte dintre acestea: Festivalul Național de Dans Modern „Blow Dance”, Festivalul Internațional de Folclor „Nunta Zamfirei”, Festivalul Internațional al Fanfarelor „Mihail Warga”, Festivalul de Muzica Folk „Bistrița Folk”, Festivalul Național de Teatru Profesionist „Liviu Rebreanu” și Festivalul Internațional de Tradiții Populare „Rădăcinile Eternității”.

Address
Strada Albert Berger 10, 420009

Loading Map....

Upcoming Events

  • No events in this location