Kurtos Kalacs - Cozonacul SecuiescKurtos Kalacs (Kürtőskalács), cozonacul secuiesc, este unul dintre cele mai răspândite deserturi de sărbătoare la maghiarii transilvăneni, dar mai ales la cei din Ținutul Secuiesc. Cel mai delicios Kurtos Kalacs este cel proaspăt copt, cu o crustă crocantă și interiorul moale, amestecul celor două texturi diferite producând o dulce armonie de gusturi și arome.

Prima rețetă cunoscută datează din 1784, din cartea de bucate secuiești a doamnei Grof Mikes Mária. Rețeta de atunci însă nu a conținut zahar deloc. Până la sfârșitul secolului 18 cozonacul s-a extins în întreg spațiul vorbitor de limbă maghiară. În secolul 19 și 20 rețeta cozonacului secuiesc a ajuns în mai toate cărțile de rețete ungurești.

Ingredientele pentru Kurtos Kalacs

În ceea ce privește ingredientele Kurtos Kalacs, aluatul conține făina, ouă, untură sau unt, drojdie, zahar, un praf de sare, iar dospitul trebuie sa dureze o oră și jumătate. Iată care sunt cantitățile de care aveți nevoie:

  • 550 g făină
  • 2 gălbenușuri
  • 1 ou
  • 120 g unt (sau 100 g untură)
  • 250 ml lapte
  • 80 g zahar tos
  • 30 g drojdie proaspată
  • un praf de sare

Modul de preparare a Kurtos Kalacs

Pentru aluat se amestecă laptele călduț cu drojdia și cu zahărul și se lasă 5 minute. Untul trebuie să fie la temperatura camerei. Se vor amesteca toate ingredientele și se vor frământa. Facem aluatul, lăsăm să crească, cum spuneam și mai sus, o oră și jumătate. Aluatul nu trebuie întins foarte subțire, ci potrivit, cam un centimetru e grosimea potrivită a aluatului.

Se fac fâși de aluat care se aplică pe un suport de lemn, în formă de spirală, uns cu unt sau untură. În secolele trecute, când nu existau formele speciale, aluatul se aplica pe coceni de porumb având în final o dimensiune mai mică. De la începutul secolului 20 pe suprafața cozonacului, pe lângă untul cu care a fost uns, s-a aplicat și un strat de zahar tos, apoi de nucă.

Coacerea se face pe jar din lemn de esență tare, în aer liber, până se caramelizează zahărul. Apoi se dă prin nucă sau se lasă simplu, cu zahărul caramelizat.

În cazul în care doriți să gătiți acasă Kurtos Kalacs și nu aveți la dispoziție suportul de lemn tradițional, puteți improviza folosind de exemplu un tub de carton sau o cutie de bere pe care trebuie să le înveliți cu staniol și unse cu unt sau untură. În acest cazul în care folosiți cuptorul aceștia se coc în aproximativ 20 de minute. După primele 10 minute se scot din cuptor sau se iau de pe grătar, se ung cu unt topit, apoi se dau prin zahăr și se mai lasă la foc încă 10 minute sau până când zahărul se caramelizează ușor.

Kurtos Kalacs este desertul care a colorat sărbătorile în familie, devenind cunoscut cu ajutorul târgurilor și festivalurilor în mai toate colțurile țării.