Florile Ceahlăului - Piatra NeamțLa Piatra Neamț, va avea loc în perioada 24-26 martie, cea de-a 29-a ediție a Festivalului – concurs “Florile Ceahlăului”.

  • Festivalul se desfășurată pe două secțiuni: Secțiunea Canto Tradițional Românesc (categoriile de vârstă 9-14 ani, 15-19 ani şi 20-25 ani),
  • Secțiunea Instrumente Populare (vioară, acordeon, țambal, clarinet, trompetă, fluier, cobză, nai), care are două categorii de vârstă: 9 – 14 ani și 15-25 ani.

În organizarea Consiliului Județean Neamț și a Centrului pentru Cultură și Arte “Carmen Saeculare”, ediția de anul acesta este structurată pe două etape. Preselecția națională pentru festivalul Florile Ceahlăului va avea loc în perioada 24 februarie — 1 martie, pentru ca etapa finală să se desfășoare în perioada 24 — 26 martie.

Manifestarea culturală a fost inițiată în 1968 de către Comitetul Județean de Cultură și Educație Socialistă. Inițial, competiția a fost profilată pe muzica ușoară, dar în timp organizatorii au ajuns la concluzia că județul dispune de resurse artistice destul de importante în domeniul folclorului și de tinere speranțe care meritau a fi scoase la rampă. În ediția din 1986, s-a înregistrat un număr mare de participanți, peste 30, din 17 județe, devenind astfel, un concurs național.

De-a lungul timpului, Festivalul Florile Ceahlăului i-a avut laureați pe Matilda Pascal – Cojocărița, Liviu Vasilică, Elena Pește, Nelu Gabor, Steliana Sima, Nelu Șopterean și Olimpia Iacob-Nistor, în postura de tinere talente.

Festivalul are ca obiective depistarea valorilor din rândul copiilor şi al tinerilor, încurajarea şi îndrumarea lor către cariere artistice care să mențină vie flacăra folclorului românesc, promovarea culegerii și interpretării muzicii tradiționale dar și reactualizarea unor piese vechi, de mare valoare și reprezentativitate, prin interpretarea acestora de către tineri.

Trofeul ediției de anul trecut a fost cucerit de către concurentul Ioana Ștefan din Suceava.