Festivalul Internațional „Călușul Românesc”Încă din 1969, anual, în județul Olt, se desfășoară Festivalul – concurs interjudețean “Călușul Românesc”, astăzi îl regăsim sub titulatura Festivalul Internațional de Folclor „Călușul Românesc”. În toată această perioadă, pe scena festivalului au evoluat peste 1700 de formații de călușari, călușeri și căiuți, însumând aproape 43.000 de dansatori, sute de ansambluri folclorice din țară și din străinătate, orchestre și soliști de muzică populară.

În fiecare an, în săptămâna Rusaliilor, la Caracal, în inima câmpiei Romanațiului se desfășoară Festivalul Internațional de Folclor „Călușul Românesc”, ajuns la cea de-a 48–a ediție. Festivalul se desfășoară sub egida Consiliului Local și a Primăriei municipiului Caracal, în parteneriat cu Agenția Națională pentru Turism, cu UNESCO, Comisia Națională a României pentru UNESCO și cu Centrul Județean pentru Promovarea Tradițiilor Populare Olt.

Joi, 8 iunie 2017 Festivalul Internațional de Folclor „Călușul românesc” va debuta la ora 18:30, la Teatrul Național „Ștefan Iordache” din Caracal, cu spectacolul obicei „Apa vieții”, susținut de Ansamblul Folcloric „Romanați”. Vineri, de la ora 18:00 este programată parada portului popular precum și deschiderea oficială a festivalului.

Teatrul de Vară va găzdui, începând cu ora 19:00 spectacolele susținute de formațiile de călușari și de ansamblurile folclorice invitate, în zilele de sâmbătă și duminică, acestea desfășurându-se cu ora 18:30.

Gala celei de-a 48-a ediție va avea loc duminică 11 iunie 2017, de la ora 21:30. În cadrul festivalului se organizează și un simpozion călușăresc care își propune, cu sprijinul specialiștilor în domeniu, elucidarea originii și tainelor celui mai tulburător și amețitor dans românesc, unic prin varietate și bogăție de mișcări, urmărind în mod deosebit promovarea și punerea în valoare a obiceiului călușului.

În paralel cu Festivalul Internațional de Folclor „Călușul românesc” va avea loc și târgul expozițional cu vânzare „Produs în Caracal”.