Expozitie Frumoasa Satului Remus TipleaŞcoala Populară de Arte Tudor Jarda Cluj-Napoca organizează, la Galeria ARTE de pe str. V. Alecsandri nr. 1, în perioada 19 februarie – 6 martie 2019, expoziţia foto Frumoasa Satului, a artistului sătmărean Remus Ţiplea.

Remus Ţiplea este un fotograf din Negreşti-Oaş care, începând arta fotografică din anul 2009 şi-a găsit ca temă Ţara Oaşului, având, practic mai multe proiecte.

Pentru realizarea acestora el a cercetat din punct de vedere etnofolcloric tradiţiile de nuntă din această zonă şi a reuşit să surprindă ceremonia nunţii, de la împletitul miresei şi trecând prin toate etapele nunţii tradiţionale.

Iar cu acea mireasă, aflată pe afişul expoziţiei Frumoasa Satului, Ţiplea a fost prezent pe coperta prestigioasei reviste National Geographic, a lunii noiembrie 2018″, ne-a declarat managerul C.J.C.P.C.T. Satu Mare, Robert Laszlo.

Remus Țiplea s-a născut în 1972, în Negrești Oaș, județul Satu Mare, “oșan în totalitate, în cuget și simțiri”, cum îi place să spună.

El este interesat în principal, de realizarea fotografiilor documentare, dar abordează cu succes și genul macro, una dintre seriile sale, “Bulbucații”, fiind publicată în reviste de specialitate din toate colțurile lumii.

Participă la expoziții de grup și personale organizate în Cluj-Napoca, Satu Mare, Alba Iulia, Vama Veche, Baia Mare, etc. În anul 2015, Institutul Cultural Român din Lisabona l-a invitat cu o expoziție personală în cadrul Serilor “Acasă”.

Este finalist cu proiectul “Ciurdarii” la “Sony World Photography Awards 2016”, serie expusă în Londra, Berlin, Köln, Beijing, New York, Milano, etc. În anul 2017, prin grija Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Satu Mare a publicat albumul fotoetnografic – Paștele în Țara Oașului “Din Oaș în Paști” – în ediție bilingvă – româno-engleză.

Publică frecvent în prestigioasele publicații: “The Guardian”, “The Telegraph”, “La Repubblica”, “National Geographic”, “The Huffington Post”, “LensCulture”, “Feature Shoot”, “Vice”, etc.

În toamna anului 2018 a fost invitat de către Institutul Cultural Român Berlin, cu expoziţia de fotografie “Searching for God – Religious Denominations in Romania” (În căutarea lui Dumnezeu – Cultele religioase din România).

Aşadar, Frumoasa satului se prezintă clujenilor în preajma sărbătorilor iubirii şi mărţişorului, ca o ofrandă adusă frumuseţii Femeii – de azi şi dintotdeauna.