Târgul iconarilor și al meșterilor cruceri – 2020


Targul Iconarilor si al mesterilor CruceriMuzeul Național al Țăranului Român prăznuiește Înălțarea Sfintei Cruci, una dintre cele mai importante sărbători ale calendarului țărănesc.

Timp de trei zile, în jurul zilei de 14 septembrie, Târgul iconarilor și al meșterilor cruceri oferă publicului noi întâlniri, ateliere și demonstrații cu artiști și meșteri iconari.

Preocupat de valorificarea și revitalizarea patrimoniului cultural țărănesc, Muzeul Țăranului păstrează structura târgului de iconari și meșteri cruceri inițiat sub forma unui act cultural cu accent pe rolul educativ prin prezentarea unor teme iconografice devenite reper în iconografia țărănească, punând în discuție termenii canon/tradițional/autentic și prin inovații care folosesc imaginea tradițională ca re/sursă, teritoriu de explorare pentru creațiile contemporane ale artiștilor și ale meșterilor iconari.

Târgul iconarilor și al meșterilor cruceri își propune să redescopere frumusețea obiectelor de cult, a unui patrimoniu dedicat artei tradiționale și îndeosebi icoanelor, urmărind calitatea tehnicii și a meșteșugului, respectarea scopului pentru care este realizat obiectul de cult, evitând expresiile kitsch și serializările industriale pentru scopuri comerciale.
Continuăm noua formulă de prezentare a târgului, invitându-i pe meșterii și artiștii iconari să expună obiectele create pentru târg în cadrul unor micro-instalații, dând astfel posibilitatea de a viziona într-un context diferit creațiile personale și de a iniția un nou dialog cu publicul vizitator și fidel acțiunilor noastre de la începuturi.

Structura târgului rămâne ca întotdeauna mai aproape de atmosfera unui praznic, celebrând prin prăznicare, sfinți protectori, sărbătorile mari, heruvimi desprinși din cetele îngerești – Crucea în variante ne-împuținate, toate zugrăvite și închipuite pe icoane pe sticlă, icoane pe lemn, icoane de vatră, crucițe, cruci de mână, pristolnice, miniaturi religioase, izvoade, pecetare, mozaicuri, obiecte și lucrări care se înscriu în teritoriul artei sacre.

Participarea iconarilor se face în urma unei invitații nominale sau a unei selecții preliminare.
Însoțim iconarii cu ceaiuri de leac, cozonaci, dulcețuri, zacuscă, miere și prăjituri de casă.
Scoatem din lada de zestre a muzeului – albume, cărți poștale, scrieri și ziceri țărănești, revista Martor, caiete de meșteri, cataloage de expoziții – oferite spre vânzare publicului interesat.

Ateliere / întâlniri

După experiența pozitivă a atelierelor – demonstrații din cadrul edițiilor anterioare, continuăm întâlnirile cu câțiva dintre iconarii și crucerii dedicați împărtășirii tehnicii meșteșugului, a căror abordare dezvăluie căutări și reconstituiri personale ale meșteșugului Icoanei și o raportare adecvată la canon și tradiție. Adresăm astfel copiilor, dar și adulților, invitația de a descoperi cum desenau iconarii vechi izvoadele și zugrăveau icoanele, pictând pe dosul sticlei sau pe lemn grunduit, cum se însemnează și se încrustează pristolnicele și icoanele de vatră în cadrul unor ateliere ținute de artiști și meșteri iconari.

Programul Târgul iconarilor și al meșterilor cruceri

Vineri, 11 septembrie

  • orele 11.00 – 13.00, atelier de pictură pe sticlă cu Bogdan Herăscu
  • orele 10.00 -12.00, atelier de crucerit, încrustații în lemn cu Vasile Moldoveanu, pentru copii de la 8 ani în sus

Sâmbătă, 12 septembrie

  • orele 11.30 -13.00, atelier de pictură pe lemn cu Angela Ludoșanu, pentru copii de la 8 ani în sus
  • orele 10.00 -12.00, atelier de crucerit, încrustații în lemn cu Vasile Moldoveanu, pentru copii de la 8 ani în sus
  • orele 10.00 – 12.00 atelier de pictură pe sticlă cu Nicu Muntean

Duminică, 13 septembrie

  • orele 10.00 – 12.00, atelier de pictură pe sticlă cu Radu Dincă

Înscrierile pentru ateliere se fac la: educatiemuzealamtr@gmail.com / cost atelier: 25 lei / persoană

Prețul biletului de intrare la târg: adulți – 8 lei; pensionari – 4 lei; studenți, posesori ai cardului Euro 26, în vârstă de până la 30 de ani, persoanele adulte cu handicap mediu sau ușor – 2 lei. Elevii beneficiază de intrare liberă la târg, pe perioada vacanțelor școlare.

Location
Muzeul Național al Țăranului Român

Date/Time
Date(s) - 11/09/2020 - 13/09/2020
12:00 am

Loading Map....