Iarmaroc de Sfântul Ilie 2019


Iarmaroc de Sfantul Ilie 2019Muzeul Naţional al Satului “Dimitrie Gusti” vă invită, în perioada 20-21 iulie 2019 la un …iarmaroc. Nu unul obișnuit, ci unul prilejuit de marea sărbătoare a Sfântului Prooroc Ilie Tesviteanul, una dintre cele mai interesante şi complexe figuri de sfinţi, patronul verii și aducătorul de ploi.

În calendarul popular, această sărbătoare marchează miezul verii pastorale când le era permis ciobanilor să coboare în sate, pentru prima dată după urcarea oilor la stână. Cu această ocazie, ciobanii tineri sau chiar cei maturi aduceau în dar iubitelor sau soţiilor furci de lemn pentru tors, lucrate cu multă migală. Tot acum, apicultorii recoltează mierea de albine, activitate numită şi retezatul stupilor. În tradiția populară, au loc practici de pomenire a morților și ofrande rituale, iar oamenii duc la biserică flori și busuioc spre sfințire. Pentru alungarea ploilor torențiale, a vijeliilor și grindinei se făceau vrăji și descântece și tot acum se culeg plantele de leac.

Evenimentul « Iarmaroc de Sfântul Ilie », menit să refacă atmosfera vechilor petreceri câmpeneșți organizate cu acest prilej, cuprinde un târg al meșterilor populari, ateliere de creație pentru copii și adulți, demonstrații meșteșugărești și gastronomie tradițională.

De asemenea are loc lansarea cărții lui Iustin Cristian Oprea: “Din Tainele Voievozilor”, ghidajul tematic “Oieritul – ocupație străveche a românilor” realizat de cercetătorul etnolog dr. Rusalin Işfănoni, prezentarea unui film cu aceeași temă și un concurs pentru familii cu copii: la frământat de plăcinte cu mere.

Location
Muzeul Național al Satului, „Dimitrie Gusti”

Date/Time
Date(s) - 20/07/2019 - 21/07/2019
12:00 am

Loading Map....