Festivalul de pricesne „Blândul Păstor”


Festivalul de pricesne „Blândul Păstor”Duminică, 11 iunie 2017, începând cu ora 16:00, în cerdacul Parohiei Apărătorii Patriei II din București va avea loc ce-a de-a VII-a ediție a Festivalului de pricesne „Blândul Păstor”. La această ediție a Festivalului vor participa elevi de la școlile gimnaziale nr.113 și nr.133 aflate pe raza parohiei, precum și tineri şi adulți din alte parohii în cadrul celor 2 secțiuni: interpreți cu vârsta de până în 15 ani și interpreți cu vârsta peste 15 ani.

Interpreții vor cânta o priceasnă, iar interpretarea cea mai frumoasă va primi Marele Premiu al juriului, care, anul acesta, va fi format din artiștii: Ana Ramona Urjan, președintele juriului, Georgel Nucă, producător EtnoTV, Horațiu Boșca, artist al Operei de stat din Madrid și Pr. Georgian Alexandrescu. Prezentatorul Festivalului va fi: Georgiana Aurică, câștigătoarea de anul trecut al Marelui Premiu al Juriului.

Cuvântul priceasnă, necunoscut destul de bine de către publicul larg, semnifica un imn, o cântare bisericeasca ortodoxă care acoperă intervalul din timpul Sfintei Liturghii în care preotul și respectiv credincioșii se împărtășesc cu Sfintele Taine ale Domnului Iisus Hristos. Denumirea a devenit ulterior generică pentru o gamă largă de cântece aparținând folclorului religios românesc.

Pricesnele au un conținut tematic variat, centrat în special pe comportamentul moral al creștinului, pe rugăciune de iertare, mulțumire și laudă la adresa lui Dumnezeu, a Preacuratei Fecioarei Maria și a sfinților. Pricesnele sunt cântate cu precădere în bisericile parohiale de către credincioși, iar în ultimul timp, au devenit parte a repertoriului multor artiști consacrați, care au depus eforturi considerabile pentru culegerea, adaptarea și transmiterea lor mai departe generațiilor viitoare.

Anul trecut au participat în cursa pentru Marele Premiu 28 de concurenți și grupuri vocale.

Location
Parohia Aparatorii Patriei II

Date/Time
Date(s) - 11/06/2017
4:00 pm - 7:00 pm

Loading Map....