Despre Sarbatoarea Iubirii - DragobeteÎn ultima vreme am tot auzit înregistrări cu vedetele autohtone în care își exprimau dezgustul față de Dragobete, folosind un limbaj licențios prin care își exprimau sentimentele față de această sărbătoare minunată.

Din păcate noi, românii, suferim de autosuficență, nu putem să rezistăm tentației de a ne exprima opinia chiar când nu avem habar despre ce este vorba …

Sărbătoarea Dragobetelor nu este despre cadouri și declarații ieftine ci despre o sărbătoare cu semnificații extrem de puternice și de adânci.

Dragobete reprezintă în primul rând o sărbătoare a fertilității. Momentul în care iarna pleacă ușor pentru a face loc primăverii. Este momentul în care Natura renaște.

În vremurile străvechi oamenii erau obligați să se căsătorească în funcție de statutul social și de ceea ce-și doreau părinții. Dragobete reprezenta acel moment când aceste aranjamente nu mai contau, reprezenta momentul în care dragostea devenea una asumată, momentul în care orice declarație de iubire se oficializa într-o logodnă.

O legendă din Mehedinți spune că fetele porneau la fugă spre sat și băieții le urmăreau (zburătorit). Cei ce reușeau să le prindă și să le fure o sărutare erau cei mai norocoși. Acesta reprezenta un legământ în fața tuturor și o mărturisire a iubirii. De aici și zicala: “Dragobetele sărută fetele”.

Rădăcinile sărbătorii sunt foarte vechi și diferă în funcție de zona, iar obiceiurile practicate în această zi sunt pe măsură. Pentru mai multe detalii vă invit să citiți articolul Dragobete obiceiuri și tradiții.

În ziua de astăzi, sărbătoarea de Dragobete a fost uitată, fiind înlocuită cu mult mai comercialul “Valentine’s day”, sărbătoare împrumutată și integrată în cultura noastră națională destul de recent.

Din păcate lumea confundă cele două sărbători identificându-le cumva ca fiind la fel. În afară de faptul că amândouă celebrează iubirea, semnificația celor două este foarte diferită.

Frumusețea poporului Român stă în tradițiile și lui istoria tumultoasă. Pierderea acestor tradiții echivalează cu pierderea identității și mândriei naționale. Puține au rămas locurile în care aceste obiceiuri mai sunt respectate.

Cunoașterea acestor tradiții și sărbătorirea lor nu au nimic de-a face cu evoluția societății, ba din contră. Acestea ne oferă acel element de distincție … Trăim într-o lume în care este foarte ușor să ne pierdem unicitatea – ca oameni, ca națiune.

De aceea consider că folclorul menține vie identitatea unei națiuni.

p.s Ilustrație creată de @liloobox