Achim Nica a fost unul din interpreții de valoare ai muzicii populare bănățene. S-a născut la 20 ianuarie 1930 în Obreja, județul Caras-Severin și s-a stins din viață la data 23 noiembrie 2012.

Încă din copilărie a cântat alături de mama și bunica sa, în schimb Achim Nica și-a început cariera la vârsta de 30 de ani, fiind descoperit în timpul unui concert susținut la Obreja de Maria Tănase. După ce l-a ascultat, aceasta îi propune lui Achim să meargă la București pentru înregistrări.

Achim Nica profită de această ocazie și debutează în cadrul programului național de radio cu melodia care avea să îl facă celebru: “La Obreja într-o Grădină”, un cântec creat și interpretat din suflet pentru localitatea în care s-a născut.

Între anii 1965-1975 Achim Nica este angajat la Orchestra profesionistă “Doina Banatului” din Caransebeș sub îndrumarea atentă a dirijorului Nicolae Perescu, fiind coleg cu Dumitru Chepețan. De asemenea, realizează o serie de turnee de-a lungul anilor iar pe parcursul activității sale a înregistrat 8 discuri Electrecord și 4 casete audio cu cântece și doine bănățene printre care se numără și: “Banatule, mândra floare”, “Mândruliță tinerică”, etc.

Din 1975 Achim Nica și-a continuat activitatea în Ansamblul “Iedera” din Oțelul Roșu alături de care va cânta până în anul 1987.

În ceea ce privește viața familială, Achim Nica spune mereu că soarta i-a fost bună și darnica și pentru acest lucru este recunoscător. A avut parte de o familie frumoasă, iar soția Cătălina, atât timp cât a fost în viață, copii și mai târziu nepoții i-au luminat zilele.

Achim Nica s-a considerat și s-a comportat toată viața ca un om simplu și a avut mare respect față de familie și de glia străbună pe care nu a părăsit-o decât atunci când a trebuit să meargă în țară ori străinătate la spectacole și festivaluri.

La baza repertoriului promovat de Achim Nica au stat încă de la început doinele. Suflet impresionabil, de o veselă duioșie, sincer și cinstit din fire, Achim Nica și-a turnat tiparul lumii sale sufletești în cântece interpretate în acel fel rezervat și sfios după cum îi este și firea.

Pe parcursul activității Achim Nica înregistrează 8 discuri (primul în 1961) și 4 casete audio-video, dar se remarcă cu:

Banatule, mândră floare, care conține 12 piese între care alături de cântecul din titlu, sunt cuprinse:

  • Trandafirul rău tânjește
  • Mă dusei la horă-n sat
  • Ș-așa-mi zice frunza-n vie
  • Fetele de prin Banat
  • Ce mi-a fost pe lume drag

Solistul a fost acompaniat de orchestra „Doina Banatului” din Caransebeș, dirijor Nicolae Perescu și Orchestra Radio din București, dirijor George Vancu.

Urmează tot la Electrecord Mândruliță tinerică, cu Orchestra Populară din Caransebeș care cuprinde:

Fața I:

  • I-auzi mândro, cucul cântă
  • Mândruliță tinerică

Fața II:

  • Și-au plecat cu coasă nouă
  • Când nu-i mândra lângă mine

Pentru întreaga sa cariera i s-a acordat lui Achim Nica titlul de “Cetățean de Onoare” al Caransebeșului în anul 1997 și al Municipiului București în anul 2001.

Președintele României Ion Iliescu i-a conferit lui Achim Nica la 10 decembrie 2004 Ordinul național Pentru Merit în grad de Cavaler, „pentru contribuțiile deosebite în activitatea artistică și culturală din țara noastră, pentru promovarea civilizației și istoriei românești”

Sursa: Wikipedia